Nájdete nás aj na Facebooku
AktualityVenujte 2% z daníPrídeme k vám s maketou hrubého čreva

Výživa onkologických pacientov počas liečby

U pacientov so zhubným nádorovým ochorením je dôležité udržať primeraný stav výživy a zabrániť významnému poklesu telesnej hmotnosti a malnutrícii (nedostatočná výživa, podvýživa). Väčšina onkologických pacientov trpí rôznymi formami nedostatočnej výživy a až 85% z nich trpí poklesom telesnej hmotnosti a nedostatočnou výživou počas protinádorovej liečby. Zlý stav výživy, chudnutie a malnutrícia majú za následok zníženie kvality života, pokles vitálnych funkcií, vyššiu mieru komplikácií a horšiu odpoveď na protinádorovú liečbu.

Okrem hmotnosti pacient stráca beztukovú telesnú hmotu, ubúdajú mu svaly a telesné proteíny, má poruchy imunitných, fyzických i mentálnych funkcií. Včasný odborný zásah do výživy onkologických pacientov dokáže nielen zlepšiť stav ich výživy a pomôcť udržať ich telesnú hmotnosť, beztukovú hmotu a zásoby telesných proteínov, ale zároveň im umožní lepšie tolerovať liečbu a zlepšuje kvalitu ich života.

Nevyhnutnou súčasťou podpornej nutričnej starostlivosti o onkologického pacienta je nutričný skríning, čiže vyhľadávanie pacientov s hroziacou alebo rozvinutou malnutríciou. Na hodnotenie stavu výživy sa využíva anamnéza, fyzikálne vyšetrenie a zisťuje sa predovšetkým zmena telesnej hmotnosti a indexu telesnej hmotnosti (BMI). Odborníkom pomáhajú špeciálne dotazníky, ktoré im pomôžu rýchlo sa zorientovať v stave výživy onkologických pacientov. Počas onkologickej liečby sú zvýšené nároky na výživu, príjem výživných látok, pričom sa sledujú dva významné ciele:

Nedokázalo sa, že by adekvátna nutričná podpora stimulovala rast nádorov, resp. že by „živila“ nádor. Naopak, je dobre známy fakt, že horšie výsledky onkologickej liečby majú pacienti s podvýživou v porovnaní s pacientmi, ktorí sú v dobrom nutričnom stave.


© 2014-2019 Europacolon. Všetky práva vyhradené.